Bal Samay Ravi Bhaksha Liyo: इसके पाठ से मिलता है हर समस्या से मुक्ति

बाल समय रवि भक्ष लियो इस काव्य रचना को हनुमान अष्टक कहते हैं। हनुमान अष्टक के पाठ से व्यक्ति के जीवन की सारी परेशानियां दूर होती है। संकटों से लड़ने की साहस आती है। इसीलिए हनुमानाष्टक को संकट मोचन हनुमानाष्टक कहते हैं।

1. बाल समय रवि भक्ष लियो लिरिक्स – हिंदी में

( बाल समय रवि भक्ष लियो – विडियो )

बाल समय रवि भक्ष लियो तब,

तीनहुं लोक भयो अंधियारों ।

ताहि सों त्रास भयो जग को,

यह संकट काहु सों जात न टारो ।

देवन आनि करी बिनती तब,

छाड़ी दियो रवि कष्ट निवारो ।

को नहीं जानत है जग में कपि,

संकटमोचन नाम तिहारो !!

बालि की त्रास कपीस बसैं गिरि,

जात महाप्रभु पंथ निहारो ।

चौंकि महामुनि साप दियो तब,

चाहिए कौन बिचार बिचारो ।

कैद्विज रूप लिवाय महाप्रभु,

सो तुम दास के सोक निवारो ॥

अंगद के संग लेन गए सिय,

खोज कपीस यह बैन उचारो ।

जीवत ना बचिहौ हम सो जु,

बिना सुधि लाये इहाँ पगु धारो ।

हेरी थके तट सिन्धु सबे तब,

लाए सिया-सुधि प्राण उबारो ॥

रावण त्रास दई सिय को सब,

राक्षसी सों कही सोक निवारो ।

ताहि समय हनुमान महाप्रभु,

जाए महा रजनीचर मरो ।

चाहत सीय असोक सों आगि सु,

दै प्रभुमुद्रिका सोक निवारो ॥

बान लाग्यो उर लछिमन के तब,

प्राण तजे सूत रावन मारो ।

लै गृह बैद्य सुषेन समेत,

तबै गिरि द्रोण सु बीर उपारो ।

आनि सजीवन हाथ दिए तब,

लछिमन के तुम प्रान उबारो ॥

रावन जुध अजान कियो तब,

नाग कि फाँस सबै सिर डारो ।

श्रीरघुनाथ समेत सबै दल,

मोह भयो यह संकट भारो ।

आनि खगेस तबै हनुमान जु,

बंधन काटि सुत्रास निवारो ॥

बंधू समेत जबै अहिरावन,

लै रघुनाथ पताल सिधारो ।

देबिन्हीं पूजि भलि विधि सों बलि,

देउ सबै मिलि मन्त्र विचारो ।

जाये सहाए भयो तब ही,

अहिरावन सैन्य समेत संहारो ॥

काज किये बड़ देवन के तुम,

बीर महाप्रभु देखि बिचारो ।

कौन सो संकट मोर गरीब को,

जो तुमसे नहिं जात है टारो ।

बेगि हरो हनुमान महाप्रभु,

जो कछु संकट होए हमारो ॥

॥ दोहा ॥

लाल देह लाली लसे, अरु धरि लाल लंगूर ।

वज्र देह दानव दलन, जय जय जय कपि सूर ॥

Also Read

श्री हनुमान जी का पापुलर भजन  – पढ़ने के लिए नीचे क्लिक करें

1. हे महाबली हनुमान प्रभु तेरी महिमा निराली है 

2. भक्ति के रंग में रंगे हनुमान नज़र आये

3. भक्ति के रंगे रंग में हनुमान नजर आए

4. राम जी के साथ जो हनुमान नहीं होते

5. जय हो जय हो तुम्हारी जी बजरंग बली, लेके शिव रूप आना गजब हो गया 

6. दुनिया रचने वाले को भगवान कहते हैं, संकट हरने वाले को हनुमान कहते हैं लिरिक्स

7. जो खेल गए प्राणों पर श्रीराम के लिए 

8. खुश होंगे हनुमान राम राम किये जा 

9. दुनिया चले ना श्री राम के बिना लिरिक्स 

10. जो खेल गये प्राणो पे, श्री राम के लिए 

11. बजरंग बलि मेरी नाव चली, मेरी नाव को पार लगा देना 

12. संकट हरने वाले को हनुमान कहते हैं लिरिक्स व वीडियो 

13. हमने दिल से नहीं बुलाया कैसे आयेंगे हनुमान

14. आ लौट के आजा हनुमान तुम्हे श्री राम बुलाते हैं

15. अरे लंकावालों दशानन से कह दो

16. दुःख में बंदे ना घबराना पढ़ो हनुमान चालीसा 

17. हे दुःख भंजन मारुति नंदन

18. आज मंगलवार है महावीर का वार है 

 

Also Read

अन्य पापुलर लोकप्रिय भजन – नीचे क्लिक करें 

1. मै तो शिव की पुजारन बनूंगी

2. नव दुर्गा नव रुप मैया

3. जरी की पगड़ी बांधे सुंदर आंखों वाला, कितना सुंदर लागे बिहारी कितना लागे प्यारा

4. ओ पालनहारे निर्गुण और न्यारे 

5. ऐसी सुबह ना आए आए ना ऐसी शाम

6. हे शम्भू बाबा मेरे भोलेनाथ

7. नाम है तेरा तारणहारा कब तेरा दर्शन होगा जिनकी प्रतिमा इतनी सूंदर वो कितना सुंदर होगा

8. शेर पे सवार होके आजा शेरावालिए 

9. मेरा आपकी कृपा से सब काम हो रहा है

10. चलो शिवशंकर के मंदिर में भक्तों 

2. बाल समय रवि भक्ष लियो MP3 Song

आइए दोस्तों अब इस सुंदर भजन का MP3 Song सुनते हैं। इस सुंदर भजन का MP3 Song सुनने के लिए नीचे क्लिक करें :-

Listen – बाल समय रवि भक्ष लियो MP3 Song – Click Here

 

श्री हनुमान जी पर आधारित नीचे दिए गए लेख अवश्य पढ़ें – नीचे क्लिक करें

3. Bal Samay Ravi Bhaksha Liyo Lyrics – in English

Baal samai ravi bhakshi liyo tab,

Teenahu loka bhayo andhiyaro.

Taahi so traas bhayo jag ko,

Yah sankat kaahu so jaat na taaro.

Dewan aani kari bintee tab,

Chaadhi diyo ravi kasht niwaaro.

Ko nahin jaanat hai jag mein kapi,

sankat mochan naam tihaaro ॥

Baali ki traas kapees basai giri,

Jaat mahaaprabhu panth nihaaro.

Chownki mahaa muni saap diyo tab,

Chahiye kaun bichaar bichaaro.

Kai dwij roop liwaay mahaa prabhu,

So tum daas ke sok niwaaro.

Ko nahin jaanat hai jag mein kapi,

Sankat mochan naam tiharo. ॥

Angad ke sang lain gaye siya,

Khoj kapees yah baain uchaaro.

Jeevat na bachihau hum so ju,

Bina sudhi laay ehaan pagu dhaaro.

Hayri thake tatt sindhu sabaai tab,

Laay siya-sudhi praan ubaaro.

Ko nahin jaanat hai jag mein kapi,

Sankat mochan naam tiharo. ॥

Raavan traas dayee siya ko sab,

Raakshashi so kahi sok nivaaro.

Taahi samay hanuman mahaprabhu,

Jaay mahaa rajneechar maaro.

Chaahat seeya asoka so aagi su,

Dai prabhu mudrika soka nivaaro.

Ko nahin jaanat hai jag mein kapi,

Sankat mochan naam tiharo. ॥4॥

Baan lagyo ur lakshiman ke tab,

Praan taje sut raavan maaro.

Lai griha baidya sushen samet,

Tabai giri dron su beer upaaro.

Aani sajeewan hath dayee taba,

Lakshiman ke tum praan upaaro.

Ko nahin jaanat hai jag mein kapi,

Sankat mochan naam tiharo. ॥5॥

Raavan yudh ajaan kiyo tab,

Naag ki phaas sabhi sir daaro.

Sri Raghunath samet sabai dal,

Moh bhayo yah sankat bhaaro.

Aani khagesh tabai hanumaan ju,

Bandhan kaati sutraas nivaaro.

Ko nahin jaanat hai jag mein kapi,

Sankat mochan naam tiharo. ॥6॥

Bandhu samet jabai ahiraavan,

Lai raghunath pataal sidhaaro.

Devhi puji bhalee vidhi so bali,

Deu sabai mili mantra vichaaro.

Jaay sahaay bhayo tab hi,

Ahiraavan sainya samet sanhaaro.

Ko nahin jaanat hai jag mein kapi,

Sankat mochan naam tiharo. ॥7॥

Kaaj kiye barh dewan kei tum,

Beer mahaaprabhu dekhi bichaaro.

Kaun so sankat mohin gareeb ko,

Jo tumso nahin jaat hai taaro.

Begi haro hanumaan mahaprabhu,

Jo kuch sankat hoya hamaaro.

Ko nahin jaanat hai jag mein kapi,

Sankat mochan naam tiharo. ॥ 8

॥ Doha ॥

Laal deh laalee lase, aru dhari laal langoor.

Bajra deh daanavdalan, jai jai jai kapi soor. ॥

 

दोस्तों आज के लेख में हमने श्री संकट मोचन हनुमान जी की हनुमान अष्टक का पाठ हिंदी व अंग्रेजी में जाना। आप अपनी राय या सुझाव हमें कामेंट बाक्स में बता सकते हैं। हमारे सभी आर्टिकल का लिस्ट देखने के लिए साइटमैप पर क्लिक करें

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *